Thursday, July 22, 2010

Wadefak, Istana Takeshi Alih Suara Macam Chilaker


Pernah tengok Istana Takeshi yang ditayang semula di TV9? Tapi itu versi MXC. Suka hati buat alih suara lepas tu lansung tak sama dengan apa yang originally being said dalam program tu. Cilakak punya Americans, jadi lawak haram jadah pulak rancangan ini. Kalau yang dekat TV9 tu bulat-bulat dia letak subtitle seperti yang Americans tu cakap. Dia punya lawak tu boleh tercekik la kalau tengok sambil makan keropok lekor yang ada banyak tulang ikan.

Sebagai contoh (mana lah tau korang layan ASTRO jer), macam dalam sedutan klip yang aku jumpa kat youtube, first contestant dia namakan "Mike Human" peminat browser Internet Explorer (WTF??). Padahal kat tulisan Jepun tu tulis dia bekas pemain Baseball di Jepun. Contestant no 2 tu pulak dia bagi nama "Mahmud Husen" padahal nama dia Mushashi. Yang ketiga tu lagilah, "Bernard Batista". Kepala hotak dia Batista! Itu orang Jepun, bukan pemain Brazil. Lepas tu mamat nama Ueno dia kasi nama "Johnson". Macam-macam lagilah nama diorang ni kasi. 

Bukan tu je, kalau korang dengar betul-betul dia punya commentary memang tak ada kena mengena dengan Istana Takeshi, ataupun kisah contestant dia. Ada pernah aku tengok kat TV9, diorang translate 2 kumpulan Bekas Pelakon Lucah berentap sesama sendiri, padahal originally diorang tu OL jer (office ladies).

p/s : Mamat botak berbadan besar tu dia kata bekas pembunuh bersiri. Macam chilake!


Sessi soal jawab di FormSpring FTN!

6 feedbacks:

Azrul Hisham said...

cilakak sungguh sape yg translate camtu...lol

Bukan Eciz said...

mmg bongok dorang tu

maslinamansor said...

dekat tv9 tue dia tak letak sebagai rancangan istana takeshi kan...

banyak dah depa ubah. Naik meluat pun ada

Hazzy Ishak said...

memang perasan pun, tapi layan je lah sebab memang tak paham jepun pun.

Entry terbaru dari Hazzy,
Video 'Flying Donkey' di Rusia menarik perhatian ramai.

akmalhilmi said...

aku rindu akan cite nieh
time skola besh jewh tgk
hahaha

aurikelsan said...

serius...benci sungguh tgk show/drama jepun yg dialaih suara...

Post a Comment

Sila komen dengan bernas dan pandangan korang amatlah dialu-alukan

Related Posts with Thumbnails