Tuesday, March 2, 2010

PROTON vs The World at Geneva Motorshow 2010Countdown di laman web PROTON Concepts

Gambaran terkini di Geneva, masih "under cover"

Dalam masa beberapa jam lagi, satu sejarah akan tercipta dalam industri automotif negara. Pengeluar kereta nasional Malaysia, PROTON dengan kerjasama Italdesign Giugiaro dan LOTUS Engineering bakal mempamerkan kereta konsep hybrid pertama negara. Daripada respon di blog dan forum-forum automotif, ternyata rakyat Malaysia teruja dengan langkah berani PROTON menyertai Geneva Motorshow 2010 bermula 2hb Mac.

Teruskan membaca..

Penasihat PROTON, Tun Dr Mahathir dilaporkan akan mewakili PROTON di Geneva seterusnya melancarkan kereta konsep tersebut. Dalam entri terbaru blog Chedet, Tun Dr Mahathir sudi berkongsi pengalaman beliau dalam lawatan ke LOTUS dan Italy baru-baru ini untuk menyaksikan sendiri dengan lebih dekat perkembangan LOTUS F1, serta PROTON. Beliau sempat melawat kilang LOTUS di Norwich dan juga Italdesign Giugiaro di Italy dimana kereta konsep PROTON direka.

Apa pun, aku secara peribadi amat menantikan "feedback" dari seluruh dunia mengenai kereta konsep PROTON. Lebih teruja menantikan model-model terbaru PROTON terutamanya enjin turbo yang dinanti-nantikan. Semoga PROTON akan lebih berusaha untuk mengubah persepsi dan minda rakyat Malaysia yang skeptikal terhadap produk buatan sendiri. Good Luck PROTON! Ketika post ini ditulis, tinggal 1jam 16minit sebelum kereta konsep dilancarkan di GENEVA.

Lagi beberapa keping gambar PROTON Concept.
P/S : tahukah anda, antara fasiliti yang terawal dibina di kilang LOTUS F1 di U.K adalah Surau untuk kemudahan pelawat dari Malaysia yang majoritinya beragama Islam. (berdasarkan interview bersama pengarah teknikal LOTUS F1 dalam artikel majalah Autocar)


SOURCE : Autocar UK, Paultan.org, PROTON, Italdesign Guigiaro, PROTON Concepts

Related Posts with Thumbnails