Thursday, February 25, 2010

(GANASS) Ribuan Penonton saksi Kematian Jurulatih di SeaWorld

Dawn Brancheau, mangsa "Killer Whale" bernama Tilikum

ORLANDO, Fla. -- A 12,500 pound male SeaWorld killer whale seized a trainer in its jaws Wednesday and thrashed the woman around underwater, killing her in front of a horrified audience. It marked the third time the animal had been involved in a human death.

Okay, kepada mereka yang tak paham-paham lagi, seorang jurulatih persembahan "killer whale" di SeaWorld Florida mati akibat dihumban ke dalam air oleh Tilikum, "Killer Whale" di bawah jagaannya. Kejadian itu berlaku dihadapan khalayak ramai yang sedang menyaksikan persembahan haiwan tersebut di taman tema SeaWorld tersebut. Ini merupakan kejadian ke-3 melibatkan haiwan Paus/Killer Whale itu.

Spectator Eldon Skaggs said Brancheau was on a platform with the whale and was massaging it. He said the interaction appeared leisurely and informal.

Then, Skaggs said, the whale "pulled her under and started swimming around with her."

Ada seorang penonton, Eldon Skaggs berkata jurulatih tersebut berada di atas platform sambil membelai Tilikum, dan ketika itu ia kelihatan normal dan seperti bersantai. Namun selepas itu, ikan paus tersebut menarik kakinya dan mula berenang di kolam itu lalu membunuh Brancheau.

Namun tidak dapat dipastikan lagi sama ada kematian itu disebabkan oleh lemas atau kesan sentapan oleh ikan paus itu. Taman tema SeaWorld itu ditutup buat sementara waktu. Adik kepada Brancheau dilaporkan berkata, dia pasti Kakaknya tidak mahu Tilikum di apa-apakan.



Nama spesis pun dah "Killer Whale". Keje dia membunuh. Tak macam Willy. Dia pandai berlakon. Sebab ada cerita Free Willy. Sampai 3 kali keluar wayang. Nasib baik budak tu selamat. Tak kena baham dek paus tu kan?

Apapun, nasib ikan paus yang ganas itu masih belum dapat dipastikan. Tapi yang pasti takkan ada cerita Free Tilikum. Buruk benor bunyi nye. Macam halkum pun ada, bedak talkum pun ada..


UPDATE :  info dari TMUkmkd, nama betul (dalam IC) Willy tu ialah Keiko.

p/s : Killer Whale dalam Bahasa Malaysia ape yerk? Paus Pembunuh? Kekekkek ..skema sangat tuh

SOURCE : Washington Post, Google

8 feedbacks:

TMUkmkd said...

rasanya nama willy adalah keiko.
sekarang dia dah mati :D
sebab dilepaskan kelaut semula dan tak dapat survive.
penafian: berdasarkan ingatan aku la

Markjue said...

Very scary and adventurous article.. hehe anyway don't forget to check out my blog at http://markjue92.blogspot.com I'm following u

♥ciK-t0ge ♥ said...

btoL2.. wiLLy da maTi..
sBb di Lpaskan.. n die xpandai cari mKn..
kesian dia..
hurMM kiLLer whaLE = pauS pemBunuh..
taPi kiLLer whaLe ni coMel kaN??
kaLo ade yG jNis kecik..triNgin gk nk beLa..
hikHikHIk

From The News said...

tenkiu for the info TMUkmkd!

Hahaha lawak la ciK-tOge.. eh betul ke dalam BM paus pembunuh? kekeke
serius takde idea..check internet pun xde..haha

MiD0ri said...

a'ah willi dah mati.. huhuhu...

perhh agaknya macam mana la yer keadaan jurulatih tu.. ngeri betol.. mungkin paus tu nak main-main je kot tp terganas sampai mati jurulatih die.. huhuhu

Ms_Mui2 said...

hoho..kcian pmpuan tuh..hurm,ade vdeo tak?hee

From The News said...

MiDOri >
tu la, dia nak manja2..skali terganas pulak. Emosi terganggu la tuh...huhu

Ms_Mui2 >
video tak jumpa la. sebab baru lagi berlaku. tak lama lagi mesti ada penonton2 yang upload. bila ada nnt aku kasi update!

jajarina said...

uish, ngerinyer..

Post a Comment

Sila komen dengan bernas dan pandangan korang amatlah dialu-alukan

Related Posts with Thumbnails