Monday, October 11, 2010

11 Maut Kemalangan Dekat Simpang Empat

Just before rancangan mengarut di TV3 tadi aku perasan kat timeline ada member tweet yang dia sangkut dalam kesesakan di arah selatan PLUS Highway. Ada eksiden melibatkan 2 buah bas ekspress (lagi-lagi bas!). Dia siap mention nampak mayat bergelimpangan atas jalan.

Checked online papers dan rasanya tadi buletin utama sempat update terkini yang memang betul-betul berlaku kemalangan berhampiran Pedas Linggi/Simpang Ampat. Based on info 10 maut dalam kemalangan tersebut.

This could be another tragedi melibatkan bas ekspress. Aku agak bas itu tentu laju and went out of control. (hmm fact is most of the buses kat Malaysia ni memang tak reti pandu ikut had laju, kan?). Waiting for more info on the news. Hopefully tidak melibatkan lebih ramai nyawa.

Takziah kepada mangsa yang terlibat dalam kemalangan terbabit.

+ + + + + + +

Photobucket
photo credit to mStar Online


Update 11pm : 12 Maut, lebih 40 cedera! Ada beberapa tweet dari rakan-rakan yang stuck dalam kesesakan teruk gila. Quote dari Mstar Online :
REMBAU: Seramai 12 orang maut dan lebih 40 lagi cedera dalam satu kemalangan membabitkan dua bas, sebuah van dan tiga kereta di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat di sini petang Ahad.
Polis berkata kejadian berlaku pada kira-kira 6.40 petang apabila sebuah bas ekspres yang menuju ke Kuala Lumpur, gagal dikawal lalu melambung dan memasuki laluan bertentangan.
Drive carefully guys. Even if we drive careful enough, please be aware of our surroundings. Tak boleh jangka bila bas pun boleh terbabas ke opposite lane. Errghhh can't imagine. Malang surely tak berbau. To those stuck in the traffic jam, please be patient. Biar lambat asal selamat.

Go check on Youtube, ada juga yang sudah upload video from the scene. Malas nak tayang kat sini, sebab terlalu tragis. Even the person (recording the video) didn't allow his children to watch.


SOURCE : TheStar, Ondscene, Mstar (check them out for latest updates)

10 feedbacks:

Jard The Great said...

astaghfirullah... mmg ramai yg terbunuh. nk kena tunggu berita pukul 12 utk tahu lebih lanjut

Counting Days til my Wedding Day! said...
This comment has been removed by the author.
Hadiah Pintu said...

I agree with u author. bus expres ke tak ekspres ke, klu kt lebuhraya utara selatan tu, mmg bawak tkde satu pon ikot had laju. they even harass us motorists by following closely. sangat sakit hati tgk 'samseng' highway ni

FarhanaDr said...

Saye pon dok lane kiri jek kalau bawak kat highway.. Tapi bas, potong sana sini, lane tengah lane kanan.. Tak cecah 120 tak sah.. Hmmmmm.. Betul.. Malang mmg tak berbau.. Kita hati-hati pon, tapi kalau sekeliling, orang lain tak hati-hati.. Takziah buat kluarga mangsa.. Al fatihah..

Zyash said...

Zy n abg pun ada kat tempay kejadian.

GAMBAR KEMALANGAN MAUT DI LEBUHRAYA ALOR GAJAH 10/10/10

fikah © said...

innalillah.
ni yang buat gerun nak naik bas kadang2.
tak sangka bas tu sampai boleh melambung, terbalik.

Miey said...

Apa sudah jadi nie? aduhai..susah betul nk ckp mengenai gelagat pemandu bas negara kita nie..kerana nila setitik habis semua yg kena...


Do you want lots of web traffic? Then you better read this!

Teh Tarik Drinker said...

mak aih ngerinya...

tehtarikmemoirs.com

maslinamansor said...

dah la aku naik bas tiap2 minggu...

Hazman said...

Mari kita sama2 sedekah AL FATIHAH kepada arwah yea....

Post a Comment

Sila komen dengan bernas dan pandangan korang amatlah dialu-alukan

Related Posts with Thumbnails