Saturday, July 2, 2011

Sinopsis/Review Filem Tolong Awek Aku Pontianak

Photobucket


Nak cerita panjang lebar tentang ke"best"an filem Tolong Awek Aku Pontianak (TAAP) ini kang, orang kata spoiler. Aku diberi peluang untuk tonton media preview filem ini pada 28 June lepas. Senang cerita memang best. Antara filem Melayu romantik komedi yang terbaik setakat ini. Tiada lawak slapstik, tiada dialog skema, but laughter all the way. Aku selamba ringkaskan macam ini je :

Photobucket


Walaupun aku tau korang semua berebut nak tengok Transformers 3, tapi make sure korang luangkan masa jugak tengok filem TAAP ini. Worth the ticket. Bawak family pun syok. 

Meh baca sinopsis cerita TAAP ini. Don't worry, takde spoiler.
Percintaan dua dunia berbeza… Sebuah filem komedi seram yang mengisahkan Bob (Zaharil), berperwatakan lurus bendul dan baik hati yang bekerja di sebuah syarikat pengiklanan, di bawah penyeliaan Faizal (Rashidi Ishak). Selepas berpisah dengan teman wanitanya (Ina), Bob dan kawannya, Pian berpindah ke sebuah apartmen lain. Kehidupan baru Bob bermula selepas berpindah dan bertemu dengan dua beradik, iaitu Maya (Sazzy) dan Liyana (Liyana Jasmay). Pada mulanya Liyana tidak menyenangi kehadiran Bob dan Pian kerana takut identiti Pontianak mereka terbongkar. 
Namun selepas menguji Bob, mereka mengakui bahawa Bob tidaklah seperti yang mereka sangkakan. Sejak itu, mereka berempat menjadi kawan baik. Hubungan Bob dan Maya pula bertambah rapat selepas insiden beg Maya diragut. Selepas bertemu Maya di rumah Bob, Faizal melamar Maya untuk bekerja di syarikatnya. Faizal cuba memikat Maya, namun hampa. Kemudian Faizal berpakat dengan Kamal untuk menakutkan Maya. Tetapi berlaku sebaliknya, Faizal dan Kamal pula yang ketakutan setelah dikacau oleh Pontianak. Faizal mula curiga dengan kehadiran Maya dan menyuruh Kamal mencari bomoh untuk menyiasat kehadiran Pontianak dipejabatnya. 
Faizal menyatakan keraguannya tentang Maya kepada Pian dan mereka berpakat untuk membongkar identiti Maya dan Liyana. Di parti yang diadakan oleh Faizal, mereka melakukan pelbagai cara untuk membuktikan Maya dan Liyana adalah Pontianak.
Tapi… keadaan menjadi kacau apabila datang lagi seorang lagi Pontianak; Nadia (Nurul Wahab). Datang dari Johor ke KL, semata-mata nak cari Maya. Kehadiran Nadia banyak mengucar-kacirkan kehidupan Maya, Liyana dan Bob. 
Bagaimanakah kesudahan filem ini, adakah kehidupan Bob yang loser akan bertukar menjadi lebih baik dengan kehadiran Pontianak ni? Atau menjadi bertambah loser? Sama-samalah anda nantikan di pawagam pada 7.7.2011 ini.

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Akhir sekali, tak lengkap bagi review kalau takde rating.. Jadi aku dengan selamba je memberi filem Tolong! Awek Aku Pontianak ini :

****
(4 bintang berkelipan)

1 feedbacks:

lizz said...

sekarang ni memang tengah hot nama zahiril kan ;)

Post a Comment

Sila komen dengan bernas dan pandangan korang amatlah dialu-alukan

Related Posts with Thumbnails