Tuesday, June 7, 2011

Korean Cars : Kia K7 a.k.a Kia Cadenza

Last week aku ke Korea atas urusan kerja. Cuaca agak cantik, dalam pertukaran musim dari Spring ke Summer. Suhu antara 18-20 darjah macam tu. Di Seoul, orang ramai dah mula pakai t-shirt, ada yang sudah bersandal..kalau pakai jaket tu boleh berpeluh jugak lah. Anyway, ini trip ke-2 aku ke Korea sejak tahun 2008. 2 years past, memang banyak perubahan aku dapat tengok.

Takpe, that one aku akan cerita kemudian. Hari ni nak tempek gambar kereta yang aku jumpa kat sana. FYI, industri automotif di Korea memang pesat sejak kebelakangan ini. 2 syarikat automotif besar Korea, iaitu Kia Motors dan Hyundai masing-masing sudah mula melakukan perubahan drastik terhadap model-model kereta diorang. With the support of their government plus huge tax over foreign cars, kita dapat lihat kereta buatan negara Korea melimpah ruah di jalan raya mereka. Eventhough ramai still complaint on Korean made engines especially reliability & Fuel consumption, tapi penerimaan secara total kenderaan mereka memang hebat. Tambahan pula dengan marketing strategy mereka yang hebat sejak menjadi main sponsor World Cup 2010 dulu.

Okeh, ini salah satu kereta yang menarik perhatian aku. Perhatikan yang parking sebelah 5-series Beemer ini. Ini model high-end Kia K7, atau dikenali sebagai Kia Cadenza di pasaran antarabangsa. Kereta ini pernah dipamerkan kat KL Motorshow sebelum ini. A bigger brother to the Kia K5 atau Optima (yang bakal dilancarkan oleh Naza tak lama lagi).

Photobucket
5-series next to the Kia K7

Photobucket
The trademark "Tiger Nose" by Peter Schreyer

Photobucket
awesome interior


Semat kan kereta K7 ini? There's a lot of Audi cues can be seen. Tapi takpe, at least diorang design menjadi. Tak macam Chinese Car Maker yang tiru bulat-bulat tukar lambang pastu mengaku kereta diorang sendiri. Nanti aku nak tunjuk satu lagi kereta favourite aku di Korea. The Hyundai Avante (model terhangat kat Korea sekarang). Can be seen almost everywhere in Korea.

What do you guys think of Korean Automotive Industry? 


2 feedbacks:

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

huwaaa~

nak~

T__T

salina sayang said...

semat ah kete tu...nak sebijik, sape nak bagi??

Post a Comment

Sila komen dengan bernas dan pandangan korang amatlah dialu-alukan

Related Posts with Thumbnails